גיוס תרומות העידן החדש
הדי האזעקות וצילומי הפצועים ממלחמת הלבנון השנייה כבר גוועו , מטר המזדהים מארצות הברית חזר לביתו , וגם עשרות מנהלי ארגונים ציבוריים השלימו את המסע שאחרי המלחמה , מלווים במצגת מרגשת וכמה עדויות אישיות ... החזרה לשגרה פירושה בין השאר ההכרה בדפוסי התרומה המשתנים של יהדות ארצות הברית , לא עוד הלוקסוס של אזעקה צילומי טנקים חוצי גבול לחיצה על שק הדמעות היהודי בארצות הברית וזרם תרומות , עתיד התרומות מעבר לים מצריך התפכחות ושינוי גישה .
2 מיליארד דולר זה לערך היקף התרומות המתקבלות בישראל ממקורות חוץ מידי שנה . מדובר אמנם רק בסכום של כ - 3% ביחס לתקציב המדינה , אולם בל נטעה , מדובר בכסף "איכותי" שאינו בא לחזק את התקציב השוטף אלא ליגוע בנקודות שהמדינה אינה מצליחה להגיע אליהן : טיפול בילדים ונוער בסיכון , הקמת שירותי קהילה מתקדמים , טיפול בנכים ובקשישים , טיפול בעולים , הכשרת כוח אדם איכותי בתחומים הללו , והעמדת אמצעים מתקדמים לכל זה .
למעט פסק הזמן של מלחמת לבנון השנייה זרם התרומות האוטומטי של יהודי ארצות הברית כבר אינו מובן מאליו לחלוטין . איחוד הקהילות מספר על קשיים בגיוס תרומות אצל יהודים מתחת לגיל 50 ,לפי האיחוד רק מחצית מהיהודים בני 18-34 מרגישים קשר עמוק לישראל , אצל מי שאחד מהורים אינו יהודי הקשר הופך רופף יותר ויותר , וזאת להזכירכם בקהילה שבשלב זה נישואי התערובת בה עומדים על 35 % ...
דור התורמים החדש לא הגיע לארצות הברית מאירופה לאחר השואה , וגם לא לחם במלחמת העצמאות וירד לארצות הברית מייד לאחריה , מבחינתם מורשת קרב היא טירחה . לחלקם קל הרבה יותר להזדהות עם סיפורי הגבורה של המרינס בעירק ...ואם הם מתבקשים לתרום הם יביטו ראשית בפניהם של 4.5 מיליון אמריקאים החיים תחת קו העוני , ואולי אל 20% מיהודי ארצות הברית החיים אף הם תחת קו העוני ( נתוני המכון לתכנון מדיניות העם היהודי ) .
אם נוסיף לכך את פרשיות השחיתות השונות המתגלות כאן ומעוררות חשש אצל התורמים , וכן בקיעים מוסריים ובקונצנזוס הישראלי , התורמים העכשוויים חשדניים מאוד הם מבקשים להיות מעורבים יותר ויותר בכיוון התרומות ליעדיהם , וכן מעדיפים תרומה אישית וישירה על פני כזו המממנת מוסדות גדולים.
בסיור עם תורם נדיב מארצות הברית לפני מספר שבועות הוא אמר את מילת המפתח של הדור החדש של תרומות מארצות הברית , לא עוד דודים עשירים המגיעים לכאן עם מזוודות של דולרים ומפזרים אותם לכל מי שמצליח לרגש אותם , "הדדיות" הוא אמר ( MUTUAL ).
ובמילים אחרות : רוצים להרויח - תשקיעו . ראשית , עיזרו באופן אקטיבי ליהודי ארצות הברית לשמור על זהותם , תשקיעו בהסברה בביקורים , תבואו אליהם לחגים , אל תיקחו אותם כיהודים באופן אוטומטי , חלפו הימים הללו . אמצו קהילה ותירמו לה גם אתם .
אחר כך מיצאו בעייה נקודתית המצריכה עזרה ושכנעו מדוע צריך לסייע ומה ביוק ייעשה בתרומה , זיכרו שמסכנים יש גם בארצות הברית , ובעיות חברתיות יש גם שם , אתם ב"תחרות" עם מיליוני אומללים גם שם .
חייבים להכיר בעידן החדש של התרומות מארצות הברית , להיערך אליו , להבין שרק השקעה לאורך זמן , סיוע לקהילות מעבר לים , יצירת הבנה ממשית לצורך שם יבטיחו המשך תרומות . כדאי אגב לא פחות , להתחיל ולהתייחס לקהילת אנשי העסקים הישראלים התורמים מבית , אלה שתרומתם גדלה עם השנים תלויים פחות בשלל המשתנים והזהויות בו נתון התורם האמריקאי הפוטנציאלי .
אייל פרדיס M.A
מנכ"ל עיריית עפולה
מנכ"ל עיריית עפולה